Monday, May 17, 2010

.:Merekalah Guru Kita:.

Assalamualaikum wbt...uit kome!!pekabo?hehe..post kali ni khas ak wat smpena Hari Guru,16 Mei 2010.he..spatotnye smlm kn,tp hari ni ak bru dpt idea nk wat post ni...justeru itu,marilah kte mngenang sejenak insan2 yg prnah mndidik,mngajar n mmbimbing kte shingga kte b'jye spt saat ketika ini.Merekalah Guru kte,dan mreka juga lah penddik anak bangsa.Tanpa mereka,sape la kte...maka,tnpa m'buang mse,moh kte flash back blek wajah ckgu2 kte,smbil kte hayati sajak 'Guru Oh Guru' karya Usman Awang ni ye.Selamat Hari Guru Cikgu!!!!...^_~

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa...

Miss Sakhti Priya (Guru Kelas 4M & Biology F4)...Sweetest memories wif u tcher!!

Ustaz Salman (Guru Kelas 5M...Pend. Syariah Islamiyah F4&F5)...terngiang2 kt telinge ni sore ustaz ngaji,imam terawih.huhu...menginsafkan...T_T

Remember this face???yeah...Mdm Abidah (English F5)

...Jump from the water tank guys!!!hahaha....^0^

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat

Alur kesetiaan mengalirkan nasihat

Pemimpin yang ditauliahkan segala umat

Seribu tahun katanya menjadi hikmat...

Cikgu Mazlina (Chemistry F5)...

anak ckgu cyes potostet muke ckgu kn?hihi

Cikgu Santhiyah (Sejarah F5)...

we've learned history from an Indian teacher.Isn't it great?yeah...1 Malaysia!!!^0^

Teacher Hayati (English F4)...Shall I compare thee to a summer's day?^_^

The best trio...Eh!Ckgu Fadilah pn ade skali la..hehe...=D

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa

Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta

Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara

Jika hari ini seorang ulama yang mulia

Jika hari ini seorang peguam menang bicara

Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa

Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa

Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca...


Ckgu Paling Sempoi: Cikgu Azarwati (Fizik F4 & F5)


Cikgu Paling Ramping:Cikgu Fazilawati (Add M3 F4&F5)

Cikgu Paling Bersemangat: Cikgu Syikin (Mod M3 F4 &F5)

Di mana-mana dia berdiri di mukanya muridnya

Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota

Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu

Dia adalah guru mewakili seribu buku

Semakin terpencil duduknya di ceruk desa

Semakin bererti tugasnya kepada negara...

Ustaz Zolkap yg budiman...hehe...(P.Quran Sunnah F4&F5)

Ustazah Rofidah (B.Arab F5)...Ustaz Zul Rahmat (B.Arab F4)...

ni gambo lme,skang ni anak dme nk msuk 5 dh x clap ak..hoho

Ckgu Mardiana,lembut dan manis (BM F4&F5)...Ckgu Aisyah,tegas tapi best (Bio F5)

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu,guruku

Budi yang diapungkan di dulang ilmu

Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat

Menjadi kenangan ke akhir hayat...


Ya Allah ya Tuhan kami,Kau ampunkanlah dosa-dosa guru-guru kami,selamatkanlah mereka,sejahterakanlah hidup mereka Ya Allah...Berkatilah ilmu yang mereka curahkan kepada kami...Kurniakanlah kejayaan buat kami sebagai balasan kepada budi dan bakti mereka kepada kami.Semoga kami menjadi insan yang berguna,berbakti kepada agama,bangsa dan negara..Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik pemberi nikmat di dunia dan akhirat...

Amin ya Rabbal A'lamin...

AyongLuvU...

p/s:1. pasan x ade gmbo ckgu kte yg ak x letak.sbnonye ak nk buh sume gmbo ckgutp x jmpe la plak.cthnye ckgu suria,miss bahiah..hehe..kome bygkn sndri la ye muke dme..hihi.

2. kome...ak nk minx izin ni.huhu..ak nk copy post ni buh kt blog ak bley ke ye?sbb ak mcm xde idea lg nk mngarut ape kt sne tu.izinkan aku ye....isk.maceh...^_~

5 comments:

pikoi said...

sedih plak tetibe baca sajak ni..kn suh syabad baca ngan punuh bersemangat..

Syahidah Mohammad said...

Sjak ni mmg fav ak since skolah lg.bes kn??.hehe.kalo nk bg shabad bce sjak,kne bg die bce blog ni dlu le wei..hahaha

lina said...

bgosnya yong post ni...
huhu..rindu aku kat ckgu2 ni..
2 dah anak cikgu mazlina..
mada adibah..mmg tak blh lupa..berlari2 kita takut lambat masuk kelas dia..
ust salman n ust zol..hmmm....
byk laa kenangan,,
Terima kasih tak terhingga...=)

alkausar said...

adeyh..rase cam aku dh komen tp xde plak komen aku kat cni..hehe..

si fatih tu dah besor ye....dulu berdukung lg..cepat btoi..dh ade 4 adek plak..wow.. ust zul memang nk lwn ust zalan abeh2x..isk2x..
-ismi re

p/s: sonok jugak ye ade blog boleh eku cakap peghak sesekali..rindu benor nk dengor org ckp perak..haha..

Anonymous said...

Salam. Tahu Cikgu Azarwati di mana sekarang?

Kawan universiti Cikgu Azar